Élet-Ritmus lótusz üvegcse születése

2017 nyarán felkerült Élet-Ritmus lótusz üvegcse mennyezetvilágító, így elzarándokoltam lefotózni.. a virtuális leleplezés előtt megosztom veletek az elkészülésének folyamatát..
egy budapesti magániskola 2014 augusztusában kért fel, hogy készítsek 2 db mennyezetvilágító képet az előadótermébe.. ezt a rajzot készítettem, majd kerek egy éven át tartott a kivitelezése 😊
ide kattintva a már helyére felhelyezett alkotásról készült képeket láthatóak..

inspiráció: amikor megmozdul a Nemlét, megnyilvánul az Élet.. kivirágzik, s dobog, lüktet, végtelen körforgás, az örök most szent terében.. fény.mag

egy A4-es papírra született meg ceruzával Élet-Ritmus lótusz üvegcse 2014 augusztus 25-én 💙

egy éven át keltem s feküdtem a körülöttem egyszer itt, egyszer ott tornyosuló üvegtáblák, később már kivágott s becsiszolt üvegdarabok, majd a már összeforrasztott panelek között.. ez életem legnagyobb üvegcse munkája.. nehéz úgy szavakba sűríteni, hogy a megélés egyik dimenziója se lógjon ki a fogalmi köntösből.. 💙

..azért megpróbálom 😊 az egyes képek jelentőségét a képaláírásban részletezem.. a méreteket és a darabszámokat kihangsúlyozom, mert a fényképek nehezen adják vissza a valódi méretarányokat..
a méretek: a kép maga 2,2m x 3m méretű, egy panel 60cm x 110cm méretű, a két kép összesen 13,2 nm..

tehát üdvözöllek műhelykében egy virtuális utazáson..
végig vezetlek az "óriás születik lépésről lépésre" című úton.. 😊💙

sokféle előkészület előzi meg a gyakorlati munkát, mielőtt az első üveget elvágnám.. a tervezés és üvegek kiválasztása, valamint a megfelelő munkaasztal kialakítása, ami 0,9m x 2m felületű lett, valamint egyéb eszközök és előkészületek biztosítása, a kényelmes és folyamatos munkavégzéshez.. ezek közül a tervezés és sablonkészítést tudom képekben bemutatni..

az A4-es ceruzarajzról készült A3-as nagyításon már megszülettek a segédforrasztási vonalak, valamint az egyes panelek határai és a lótusz szirmainak vonalain is igazítottam..

a letisztult forrasztási vonalakat átvilágítással rajzoltam át egy másik papírra..

így született meg A, B és C panel 💙 ..majd ezt a papírt is tovább nagyítottam és 4 db-ra sokszorosítottam..

és megkaptam az egész képet, valamint a panelek és forrasztási vonalak rendszerét.. 2db A, 4db B amiből 2db színe, 2db fonákja, valamint a 4db C ugyanígy 2db színe, 2db fonákja 😊 azaz 10db panel 1 kép és ebből készítek kettőt..

az 1:1 méretarány tervrajznyomtatáshoz használt 85cm széles papírhengerre lett felnagyítva, külön mindegyik panelről.. összehengergetve várják a bevetést 😊

az 1:1-es tervről külön-külön mind a három panel rajzolatát műanyag fóliára másolom, jelölve minden egyes üvegdarab szálirányát és nevét a könnyebb beazonosítás kedvéért 😊

..már csak ki kell vágni mind a három, panelnyi műanyag lapot és készen van a sablon 😊 összesen 218 db sablont vágtam ki amivel 1824 db üveget munkáltam meg..

vettem egy asztali stoppert, mert nagyon kíváncsi voltam a nettó munkaidőre, amit úgy általában minden üvegcse igényel.. így az összes feltüntetett idő tisztán, az adott dologgal, mindenféle szünet nélkül eltöltött időt jelzi..

a sablonok segítségével már el is kezdtem "beaprítani" a háttérnek való 25 tábla üvegeket 😊 látható az üveg hosszanti száliránya, amire párhuzamosan helyeztem el a sablonok szálirányát.. a képen már egy félbe vágott tábla látható..

a tábla feldarabolása és az egyes elemek kivágása után megcsiszoltam minden egyes üvegdarabot.. ez a részfolyamat a háttér üveg esetében 396 db-ból áll és 129,2 óra alatt készült el..

az egész kép Spectrum üvegből készült, kivétel ezt a gyönyörű tengerzöld Wissmach üveget.. 💙 ebből a színből 408 db indaszerű képződmény született 76,4 óra alatt..

ebből az üvegből készült még 160 db üveg.cse.pp 💙 a 4cm átmérőjű kör egy-egy irizált üveggyöngyöt ölelnek, s feladatuk az átvilágított képen egy-egy pötty fénytörést okozni, mint egy lencse 😊 67 óra alatt születtek meg és 480 db üvegből állnak össze, szélükön 42m rézfóliával..

több árnyalatnyi szépséges rózsaszínt és irizált felülettelűből is kétfélét válogattam össze a lótusz megalkotásához 💙 ezekből a színekből 300 db készült el 44,2 óra alatt..

az irizált üveg színjátékát nagyon nehéz lefotózni.. de azért előbújik itt-ott a surlófényben a szivárvány hatás 💙

a levelekhez is kétféle árnyalatú zöld üveget választottam.. a megmunkált zöld elemek száma 240 db és 26,4 óra alatt készültek el..

fontos figyelni a szálirányra, mert jelentős kinézetbeli különbségek adódnak össze-vissza szaladó üvegmintázatból.. lényegében az üveg cirmosságát is beleszerkesztem a nagy egészbe 💙 ..és persze ilyenkor nem mindegy hogyan rajzolom fel a sablont az üvegre, s mindezt úgy kivitelezni, hogy lehetőleg a hulladékból se szülessen több, mintha nem figyelnék rá..

kupacokba tornyoztam az elkészült elemeket műhelyke különböző pontjain.. mint egy akadálypályán olyan óvatosan kellett közlekedni közöttük 😊

az idáig leírt részfolyamattal lényegében majdnem elkészültnek mondhatóak az egyes üvegdarabok, messziről ránézve.. de fóliázás előtt még egyszer végig ellenőrzök minden darabot, és ahol szükséges pontosítok csiszolással..

aki nem ismerné csiszit, a speciális vízhűtéses, gyémántfejes csiszológépet, itt láthatja munka közben 😊 vízfelhordás nélkül felmelegszik a súrlódástól az üveg és széttörhet a kezünkben, valamint a lecsiszolt üvegpor rásül a gyémántfejre és tönkremegy ..

bemutatnám a két legkisebb alkotóelemeit a műnek.. 💙 a rózsaszín háromszög leghosszabb oldala 3cm, a három részből álló üveg.cse.pp 4cm átmérőjű 😊

nem hagyhatom ki egy-két megörökített bibim 😊 üveggel dolgozva az ember óhatatlanul is megsérül.. a még csiszolatlan üveg élével belemetél az ujjába, vagy csiszolás közben a rengeteg üveg ív ellenőrzéssel egyszerűen lekopik a bőrfelület a középső ujjról, vagy a folyamatos csiszolással vastag üvegpor üledék képződik a kézfejen, ahogy a csiszológép felhordja az üvegporos vizet..

az előkészített üvegdarabok megszületése után következő munkafolyamatokat, mint a pontosítás, fóliázás, forrasztás, a B panelen mutatom be:

miután rögzítettem a tervet és a szegőléceket az asztalhoz, ami biztosítja a panel fix széleit és a derékszögeket, elhelyezem az egyes üvegdarabokat a helyükön.. az üveg illeszkedésének pontosítása ilyenkor kezdődik el, minden darabot újra végig csiszolok a precizitás kedvéért..
ehhez a részfolyamathoz átlagosan 1 db C panelnél 16 óra, 1 db B panelnél 18 óra és 1 db A panelnél 22 óra nettó munkaidő volt szükséges 😊 amit ha összeadunk a két képre 360 óra jön ki..

ritkán dolgoztam ekkora darab üvegekkel, és nagyon furcsa is volt eleinte.. pl. lelóg az üvegdarab vége a csiszológép munkafelületéről és mellécsöpög a víz, az asztalra, a földre és persze rám.. vagy beleakad a csiszológép köré rakott fröcskölést felfogó műanyag oldalfalba.. vagy egyszerűen csak nehezebbek egy kis darab üveghez képest és ugyan úgy tartani kell, amíg el nem készül a csiszolása.. 😊

következő lépésben a becsiszolt darabokat befóliáztam, majd a merevítő szálakat behajtogattam a megfelelő stratégiai helyekre és pötty.forrasztással rögzítettem.. ez egy 3 mm széles lapos rézhuzal, ami pont annyira merev, hogy gondosan elő kell hajtogatni az üvegdarabok közé helyezéshez 😊 élével állítottan az üvegdarabok között az inercianyomaték alapján merevít..
ez a részfolyamat átlagosan 1 db C panelnél 14 órát, 1 db B panelnél 15 órát és 1 db A panelnél 19 órát igényelt nettó munkaidőből 😊 amit ha összeadunk a két képre 308 óra jön ki..

érdekességképp 1 db C panel 5,5m, 1 db B panel 4,5m és 1 db A panel 5,2m rézfóliát igényelt az üvegdarabjai köré.. összesítve a két képre, valamint hozzáadva a 160 db üveg.cse.pp 42m rézfólia igényét, amit külön, egy vékonyabb fóliával készítettem el, összesen 610m rézfólia felhasználás az eredmény.. ez 18,5 tekercs fóliát jelent 😊
..és fóliázni is érdekes volt ilyen nagyméretű darabokat.. még szemüveges voltam de közelre jól láttam, így a szemüveg zavart, ezért fóliázni mindig levettem.. de ezeknek a daraboknak a végéig nem láttam már el, ezért nem vehettem le a szemüveget 😊

a merevítőszálak elhelyezése után az összes üvegdarabot pötty.forrasztással rögzítettem.. attól függően, hogy A, B vagy C panelt nézzük, 4,5m és 5,5m merevítő szálat hajtogattam beléjük panelenként, így a 2 kép elkészítése során 101 m merevítő szálat hajtogattam be..

most jön a buckós.forrasztás 💙 C és B panelek esetében átlag 11 óra, míg az A panelekhez 15 óra meditatív forrasztás volt szükséges 😊 amit ha összeadunk a két képre 236 óra az eredmény..

ahhoz, hogy a színére fordítsam és a fonákját is megforrasszam, az üveggyöngyök kiállása miatt hungarocellből a gyöngy helyén kilyukasztott ágyat készítettem, amin felfekszik, mind a háromféle panelnek külön.. erre merevítésnek egy ugyancsak panel méretű gipszkartont raktam, hogy a féloldalt forrasztott panel meg ne nyekeljen fordítás közben.. a melegtől beolvadt forrasztási vonalak láthatóak a hungarocellen.. 😊

a fonákja.. itt már csak a buckós.forrasztás hiányzik, aminek az idejét már számoltam az összes buckósítási időben.. a beleforrasztott ón szempontjából 1 db C panel 1,1 kg, 1 db B panel 1,1 kg és 1 db A panel 1,2 kg forrasztóónt fogyasztott el, ami 22,4 kg a két képre összeadva..

mind a két oldalát tisztítószerrel alaposan lemostam, körömkefével kisikáltam a buckós.forrasztás közül a forrasztóvizet.. ez nagyon fontos, mert ez egy sav, ami ha rajta marad, eloxidálja a forrasztást.. ezt a folyamatot nem mértem, de a 20 db panel mind a két oldalát végig csutakoltam 😊

most érkeztünk el az U alakú záróprofil felforrasztásához.. mind a négy oldalán végigvezettem.. a 2 méteres szálból két oldalát tudtam egybe zárni, egy derékszög hajtással, a fennmaradó 30cm-t levágtam.. a szélig érő forrasztási vonalaknál gondosan rögzítettem, valamint a két vágott sarkánál összeforrasztottam az U profilt, majd ezeknek a forrasztásoknak is alaposan lemostam a nyomait.. ezután már csak egy antioxidáns olajjal gondosan minden forrasztási vonalat végig kezeltem.. összesen 40 db 2m-es U alakú záróprofilt használtam fel..

és amit idáig részleteztem a B panel esetében, azt 8x készítettem el, hiszen 8 db B panelből áll a két kép, 4 db színéből és 4 db fonákjából..

..és ugyanezekkel a munkafolyamatokkal készült 8 db C panel 4 db színe és 4 db fonákja..

..valamint 4 db A panel, az nem tükrözött, csak színe van 😊

az A panel szépséges irizált rózsaszín szirmai az elkészült panelben, még műhelykében.. 💙

az óriások mellett el ne felejtsem az apróságokat.. 😊 két kicsi bimbós kép is készült.. ők egy-egy kis helység hátulról megvilágított faliképei lettek.. méretük 35cm x 26cm és 1:1 méretben készültek, egyik a B másik a C panel bimbójáról, mint egy képkivágás 💙

amikor kezdtek gyűlni az elkészült panelek, mindegyiknek készítettem üveggyöngy távtartót, hogy egymásra helyezhessem őket.. vastag doboz kartonpapírjából két réteget összeragasztottam és az üveggyöngyök helyén kilyukasztottam 😊

2015 augusztus 24-én fejeztem be a 20 db panelt, kereken egy évig készültek.. majd 2016 januárjáig várakoztak így, rakott palacsintaként 😊 körülbelül 130 kg díszüveget láthatunk.. 1 db panel 6-7 kg között volt..

eljött a nagy nap előtti nap 😊 elvittük a helyszínre a paneleket..

a szállítás 2016 január 25-26-ig, 2 napig tartott, amíg a 20 db panelt egyesével levittük, a kocsiban biztonságosan a már említett távtartó kartonokkal együtt, függőlegesen rakott palacsintaként rögzítettük és szép lassan elgurultunk a helyszínre.. ott megint egyesével felvittük az emeletre és ismét rakott palacsinta módjára elhelyeztük őket vízszintesen 😊

majd az átszállítástól a helyszínen várta a megfelelő csillagállást a felhelyezésig..

összegzésül összeszámoltam a megmért adatokat.. a kép 2,2m x 3m méretű, ami 6,6 nm felület, a két kép összesen 13,2 nm és kb. 130kg..

alapanyag szempontjából, kb. 32 egész tábla üvegből 1824 db becsiszolt üvegdarabot készítettem, amit 610 m rézfóliával körbevontam, ami közé 101 m merevítőszálat hajtogattam, amit 22,4 kg forrasztóónnal buckósítottam, amit végül 68 m U alakú záróprofillal zártam körbe..

munka szempontjából, a tervezés, sablonkészítés és egyéb előkészületek, a panelek két oldalának tisztítása, a szélekre az U alakú záróprofil felforrasztása és a forrasztások utókezelése, valamint egyéb járulékos feladat, mint pl. távtartó karton kivagdosása nélkül mért nettó munkaidő: 1314,2 óra.. ami 164,2 db 8 órás munkanapnak felel meg..

ezennel búcsúzom az óriás születésének birodalmából.. 💙 ide kattintva a már helyére felhelyezett alkotásról készült képeket nézhetitek meg..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

szólj hozzá!