precíziós tiffany üvegmunka - a Malatinszky címer

két csiszolás között, azon tűnődtem el, milyen szoros kapcsolatot alakítok ki minden egyes üvegdarabbal, mire elkészül egy üvegcse. ezen érzés már nem egyszer környékezett, de ezúttal sikerült megfogalmaznom :) a munka milyenségéből adódóan könnyen végigvezethető a gondolat. jelen esetben ezt a szépséges címert kell átírnom üvegre, világítótestnek. kaptam a képet. az összes vonalat, ívet átrajzolom és átgondolom, hogyan lehet a legkevesebb segédforrasztással megvalósítani, mert a konkáv síkidomok csak egy bizonyos szögig kivitelezhetőek.

1.: az összes vonal, ív és szín átgondolása
elengedhetetlen a pontos sablon készítése, ha nem akarok irdatlan mennyiségű, fölösleges plusz munkát végezni. mire elkészül a sablon, jóformán még semmi nem történt, de már négyszer végigmentem aprólékosan az összes vonalon és íven :)

2. 3. 4. : az összes vonal, ív megrajzolása, sablon átrajzolása, kivágása
minden egyes üvegdarab meghatározott száliránnyal fut. csúnya lenne ha a sisakrostélyban egy darabon keresztbe haladna. ezt szem előtt tartva szép sorjában, a megfelelő üvegfelületre felrajzolom a sablonokat, majd kivágom és becsiszolom, hogy precízen illeszkedjenek egymáshoz.

5. 6. 7. 8.: elemek száliránya, üvegre felrajzolás, kivágás, becsiszolás
9.: a színek és a szálirány ellenőrzése átvilágítós asztalon
a címer legkisebb darabja, a kakas csőre.. az én kisujjam körmének a fele ( és igencsak kicsi kezem van :D )
fóliázásnál kezd életre kelni a kompozíció, mintegy kontúrt kapva. utána sikítanak az esetleges pontatlanságok, vagy éppen eltartja az üvegdarabokat a túl precíz becsiszolás, ahol nem maradt hely a rézfóliának. a sisak, a virág, a korona és a kakas feje, csőre, taraja, 4 mm keskeny fóliát kap, ( a 3 mm vastag üveg ) mert olyan picik, ha szélesebbel tenném, jószerivel nem látszódna belőlük semmi.

10.: minden egyes elem körbevonása rézfóliával
a pajzsot egy darabból vágom ki, hogy szépen fusson az üveg mintája..
..mert az olyan szép :) és lehet vele bíbelődni :))
a sablonok egy része, amit már felhasználtam :)
elkészült a címer, a nehezén túl vagyok :) érdekességképen az eddig megmunkált 172 üvegdarabot 15 méter rézfóliával vontam körbe.. ezután jön a háttér üveg becsiszolása, fóliázása. majd ha készen vagyok az egész palásttal, akkor a forrasztás következik, amivel testet ölt a végleges formája :)

11.: buckós.forrasztás
lényegében 11-szer gondolok át, dolgozok át, megyek végig minden egyes üvegdarabon, az azt körülvevő vonalon, íven.. mire befejezek egy üvegcsét, ismerem az összes szögét és hajlatát.. szeretem.
itt lesz majd az otthona: Malatinszky Kúria :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

szólj hozzá!